Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx na początek
Faktycznie opis kalibracji BFO potraktowany jest w instrukcji "po macoszemu"
Piszą tak mniej wiecej, że dobrać na najlepszy odbiór.

W zasadzie to się zgadza, bo dobór częstotliwości trzeba wykonać iterakcyjnie.
W dodatku trzeba notować ustawienia, gdyż po wyjściu z kalibracji, soft nie podaje jaka częstotliwość została poprzednio ustawiona.

W każdy razie robiłem to tak:
1. Kalibracja częstotliwości. Odbywa się to na 10 MHz i wykonałem to na licznik czestotliwości, później sprawdziłem z transceiverem.
2. Tak dobierałem częstotliwość BFO, aby przy USB i LSB BFO stało mniej więcej równo na zboczach filtru.
To dosyć żmudne, gdyż nośną z generatora trzeba zdudniać na "zero", ale odstrojnie odbiornika o 100 Hz w stronę pasma przeposzczania filtru (przy USB w dół, a przy USB a w górę przy LSB, powinno dać równy wzrost siły sygnału.
Odstrojenie w przeciwną stronę powinno powodować dość szybko zanik, lub bardzo znaczne osłabienie sygnału.

Łatwiej to zrobić, gdy radio zaopatrzymy w automatykę i S-metr, ale robiłem to jeszcze przed przeróbką.

Po kalibracji warto jeszcze posłuchać tacjii pracujących na górnej i dolnej wstędze czy odbiór jest prawidłowy.

Trochę jest z tym zabawy, ale daje się to zrobić.
Jeśli BFO jest zbyt oddalone od zboczy filtru, to radio potrafi się wydawać głuche, a le po zestrojeniu czułość jest na poziomie fabrycznych radii. Sygnał 0.1 uV jest całkiem dobrze słyszalny. Pomiary czułości i kalibrację S-metra wykonuję na 14.100 MHz.

Przepraszam za opóźnioną odpowiedź, ale byłem zabiegany.

73 Marcin.
73's Marcin.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Trx na początek - przez SQ8BRZ - 17-10-2018, 18:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości