Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx na początek
Kliknąłem dwie kostki i dwa gotowe moduły.
Przyjdą za 2-4 tygodnie to poeksperymentuję.
Na razie mam chyba wszystko do zrealizowania wersji na MAX9814 ze sterowaniem wzmocnienia z procesora Arduino, albo automatycznie, albo wprowadzę do Menu wybór ATT, IPO, Pre, a procesor będzie o tym wiedział i wybierze odpowiednią tabelę dla S-Metra.
To mnie zmusi do zastosowania ekspandera, co da porty do załączania i wyłączania filtra CW z menu.

Trochę już poznałem strukturę programu i coraz lepiej mi się robi zmiany.

Do roboty jest jeszcze przeróbka reakcji na PTT, gdyż BK jest za wolne, a naciśnięcie PTT powoduje że nie leci nic na CW w eter. Po prostu brak jest wtedy przesunięcia nośnej w pasmo przenoszenia filtru i sygnał jest tłumiony.
Trochę kiepsko jest to z organizowane w software i będzie spora przeróbka kodu, bo autor założył tylko CW i nie CW co implikuje reakcję lub brak reakcji na PTT.

No i jeszcze wybór emisji CW w Menu, bo narazie CW jest jak się klucz naciśnie.

Soft jest wersji źródłowej i skomentowany, więc można ingerować, choć nie jest łatwo przerabiać czyjeś programy.

Po w.cz niema potrzeby sterować czułością.
Układ jest tak zrobiony, że toru w.cz niema, wchodzi z anteny wprost na I mieszacz tam I p. cz. z roofing filtrem i druga p.cz z filtrem kwarcowym.
Patrzyłem na oscyloskopie. Nawet przy bardzo silnych sygnałach na wejściu, brak jest jakichkolwiek przesterowań i daleko do nich.
Dlatego można zastosować ARW w całości po audio, jak również filtr CW, który włączam przed przedwzmacniaczem z ARW, aby objęła go automatyka.

73's Marcin.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Trx na początek - przez SQ8BRZ - 17-10-2018, 18:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości