(22-11-2010, 11:42)SP9RTN napisał(a): - na cewce koszulka termokurczliwa
Mogę zapytać jak nawijałeś? Zabezpieczyłeś najpierw cewkę jakimś klejem/lakierem, żeby zwoje się nie odwijały i dopiero potem nałożyłeś koszulkę?
Cytat:- podłączona jest największa sekcja kond. strojeniowego ( zielona strzałka )
VFO pracuje w granicach 5.180 - 5.520 kHz.
Jaką orientacyjnie pojemność ma ta sekcja kondensatora? Ze zdjęć oryginalnego projektu SP5AHT wynika, iż zastosował on typowy kondensator stosowany w turystycznych odbiornikach tranzystorowych (trochę ponad 100pF). No cóż... Zaletą diody pojemnościowej jest to, że można dwoma PR ustawić dolną i górną granicę przestrajania.
Przez ładne pół dnia testowałem dzisiaj pracę BFO. Działa naprawdę ładnie. Wysoka stabilność - w trakcie pracy wskazywana częstotliwość zmienia się o ~10 Hz. Przy czym nie jestem tego precyzyjnie stwierdzić, może to wynikać po prostu z pracy na granicy dokładności licznika. Niekiedy przez długą chwilę trzyma dokładnie tę samą wartość.
Dobranie odpowiedniego poziomu sygnału w.cz. ma wyjściach BFO i VFO nie nastręcza chyba problemów? Wystarczy wlutować PR zamiast rezystora w dzielniku od "gorącej" strony, ustawić go na słuch, a potem wlutować możliwie bliski rezystor stały?