Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX2006
Przepraszam za brak precyzji,

Tak, przestrajałem VFO w trx pot 10k, noga 23 w MC. Generator ustawiony na stałe (powiedzmy że był ustawiony na 3.7MHz) TRX ustawiony na odbiór. Zaczynając od dolnej częstotliwości VFO najpierw słyszałem sygnał z generatora, później cisza i później znowy generator, sygnał silniejszy niz ten za pierwszym razem.

Postaram się nigdy więcej nie przestrajać radiem. Smile

Tam na schemacie w BFO jest cewka szeregowo z kwarcem 5MHz do korekry częstotliwości BFO. Ja wczoraj zmieniłem stały dławik na cewkę średnica jakieś 10mm (powietrzną) , kilkanaście zwojów, do której można wkręcić mały rdzeń, czyli nie powietrzna. Chciałem zobaczyć, co i jak się będzie zmieniać.

Załączam dwa zdjęcia charakterystyki filtra. Jedno jest podpięcie bezpośrednio pod analizator bez dopasowania czyli do 50om. Drugie, to lepsze już jest z dopasmowaniem alenie pamiętam jakie, 50 om do czego. Wydaje mi się że jest ok. Szerokość ok 2.6kHz.

Wracając do tych dwóch sygnałów. Wg mojej wiedzy i tego co mi się do tej pory zdawalo oczekiwałbym że podczas kręcenia gałą usłyszę tylko jeden sygnał.

Aha , podczas odsłuchu radia , wczoraj wieczorem na , w miare normalnej antenie, słyszałem stacje , czytelnie, głośno bez problemu (chyba były jakieś zawody z okazji Powstania Warszawskiego)

----
Czyli mam dwa problemy: ten drugi sygnał i nośna podczas nadawania.

Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
TRX2006 - przez SP6TGB - 29-07-2019, 20:38

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości