Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
ZDALNE PRZEZ INTERNET PROGRAMOWANIE MODUŁU DISCO

Witam,
Znalazłem metodę na w pełni bezpieczny i zdalny sposób zaprogramowania modułu DISCO, w czwartek zrobiłem stosowne testy nawet nakręciłem krótki film instruktażowy i wysłałem do Tomka i Janusza, żeby to ocenił i przetestował u siebie.

Przesyłane dane z komputera programisty do komputera użytkownika modułu DISCO, do którego podłączony jest moduł DISCO do jednego z portów USB są szyfrowane za pomocą metody RSA z wykorzystaniem klucza publicznego i prywatnego oraz 256-bitowego szyfru AES.
Największe ograniczenie jakim było wysyłanie modułów DISCO do programisty w celu nagrania nowego softu jest rozwiązane, myślę że to tchnie nowego ducha w projekt HusarkaDSP, przyspieszy jego rozwój, testy i wkrótce doczekamy się finału.

Nie będzie potrzeby wymontowywania modułów DISCO z obudowy, pakowania i wysyłania do programisty, co zajmuje trochę czasu, związane jest z kosztami wysyłki w obie strony i naraża nas na to, że w czasie transportu moduł DISCO może ulec uszkodzeniu lub zaginąć. O szczegółach technicznych tej metody nie chcę teraz pisać, niech najpierw Tomek oceni tę metodę.

Zaoszczędzone na transport pieniądze proponuję przekazać programiście, jestem przekonany że Tomek robi dla nas wielką robotę i należy mu się coś więcej niż tylko napiwek i słowo dziękuję. Ze swojej też strony już zadeklarowałem większą wpłatę za szybkie usunięcie znalezionych błędów i jeśli będzie taka możliwość może jeszcze mały rozwój softu.

73/ Roman SQ2RH
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości