Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Witajcie,
Troszkę pobawiłem się WSPRem via nasze ustrojstwo...
W moim egzemplarzu z portu S2 ustawionego na 8mA wychodzi ok 11...12dBm i to jest najwięcej co udało mi się uzyskać. Sprawdziłem widmo sygnału i wychodzę w eter bez dodatkowych filtrów/boosterów. Do 3-ciej harmonicznej wszystkie prążki wychodzą poniżej 40 dB poniżej sygnału właściwego dopiero 3 harmoniczna jest ok. 10 dB poniżej częstotliwości nadawania. Docelowo pewnie BPF + boosterek....może fajny BPF z dwradio (ta poprzednia wersja ze wzmacniaczem), który chwilowo mi zalega...

Wczoraj wieczorem "zapuściłem" nadawanie bezpośrednio z ustrojstwa (antena FD4) na pasmach 40, 20 i chwilkę na 80m. Sporo stacji z Europy głównie zachodniej zdekodowało mój sygnał. Najdalej doleciało do wysp kanaryjskich na 20m. Natomiast dzisiaj wieczorem już kompletna lipa zero dekodowań na 40 i 20m przez ok. godzine....zakładam, że na pasmach jest większy ruch i mocniejsze stacje mnie przykryły a możliwe, że i słabsza propagacja. Do sprawdzenia kto mnie odebrał używam mapy z wspnet.org. Chwilę później przerzuciłem się na konfigurację "gruby stefan" czyli mchf z 0.5W output i już zaczeli mnie dekodować.

73
Darek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator EU1KY - przez SP9FKP - 03-09-2016, 21:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości