15-05-2019, 14:57
Generator (na wyjściu) jak i wejście analizatora miały zapięte tłumiki po 10dB, więc to "nie do końca" to. Zauważyłem że SWR tego samego badanego układu zmieniał się (nieraz dość znacznie, tzn o kilkanaście %) w zależności od podpiętego tłumika (w R&S na wyjściu jest z tego co pamiętam tłumik 0..30dB a na wejściu 0..40dB). I np był wyraźny przeskok z SWR gdy zapinany był tłumik 10dB i 11dB. Czyli same tłumiki nie są idealne. Warto by było skalibrować "ale to drogie rzeczy są".
Taka myśl mi się też włącza, trzeba dbać o jakość złącza - przegroda komory musi być dobrze przylutowana zarówno do spodu jak i do wieczka (co jest trudniejsze...), inaczej zmienia się współczynnik sprzężenia.
Ostatecznie uznałem że SWR 1.3 jest do przyjęcia. Zafiksowałem śrubki, zalutowałem wieczko, zmierzyłem, jest ok.
Taka myśl mi się też włącza, trzeba dbać o jakość złącza - przegroda komory musi być dobrze przylutowana zarówno do spodu jak i do wieczka (co jest trudniejsze...), inaczej zmienia się współczynnik sprzężenia.
Ostatecznie uznałem że SWR 1.3 jest do przyjęcia. Zafiksowałem śrubki, zalutowałem wieczko, zmierzyłem, jest ok.
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.