To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Witam,

Od dawna nic tak mnie nie zainteresowało jak to, że pojawił się pierwszy amatorski geostacjonarny satelita.

Tutaj można posłuchać:

https://eshail.batc.org.uk/nb/

Na najbliższe miesiące ustaliłem sobie za cel zbudowanie stacji odbiorczej na konwerterze SAT i donglu RTL. Całość jest nawet w miarę prosta do ogarnięcia.
Mam jednak pytanie - w sporo dalszej przyszłości chciałbym uruchomić również uplink na 2.3 GHz. Myślę, że jakiś transwerter byłbym w stanie wykonać.
Jednak z uwagi na brak doświadczenia w mikrofalach mam naprawde głupie pytanie - jaką antenę można zastosować do uplinku na 2.3 GHz? Yagi wycelowana w satelitę? Talerz? (Tutaj chyba druga antena musiałaby być, bo jedna z konwerterem 10GHz druga do uplinku)?

Narazie próbuję poskładać sobie wszystko w głowie,zanim się przeprowadzę i ruszę praktycznie z tematem ale wszelkie sugestie i pomysły są już teraz mile widziane Smile

Udanego weekendu wszystkim,

Marcin

Wiadomości w tym wątku
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100 - przez SQ7GVU - 01-03-2019, 8:16

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości