Witaj,
Thomas, dziękuję za krótkie i zwięzłe wyjaśnienia. Miałem nadzieję, że uzyskam je od SP3OSJ.
Wspominałem o pamięci FLASH, który na PCB jest oznaczony jako SST25VF016.
Problem w tym, że na PCB pady są pod obudowę w rastrze 150mils, natomiast producent produkuje tą pamięć jedynie w rastrze 200mils. Wciskanie na siłę takiej obudowy jest fuszerką. Stąd moja prośba do konstruktora o podanie symboli pamięci FLASH w pasującej obudowie do PCB i działającej poprawnie. Już z tym sobie bezproblemowo poradziłem.
Odpowiedzi oczekiwałem od konstruktora tego trx-a. Doczekałem się jedynie fali wyzwisk pod moim adresem.
Thomas, muszę się odnieść do pierwszej części Twojej wypowiedzi. Jest to temat o charakterze technicznym i techniczna pomoc jest mile widziana. Wychwalanie tu SP3OSJ, który potrafi TYLKO obrażać wszystkich, kopiować cudze opracowania podpisując się pod nimi, jakby był autorem tych opracowań i sprzedawać jako całkowicie własne konstrukcje jest z Twojej strony dużym nietaktem.
Twoja pomoc jest mile widziana u nas na forum, ale proszę, nie bądź "adwokatem diabła"
Thomas, dziękuję za krótkie i zwięzłe wyjaśnienia. Miałem nadzieję, że uzyskam je od SP3OSJ.
(22-02-2019, 21:54)DL8EBD napisał(a): Artur had recommended to increase the two 100nF capacitors at the AF amplifier LM4952TS to 10µF.Wspomniana przez Ciebie modyfikacja - dołożenie kondensatorów to tylko maskowanie niezgodnej z założeniami firmware ovi40 / UHSDR błędnej implementacji wzmacniacza m.cz. Nie jest nawet zgodna z dokumentacją PDF producenta. Skoro działa to jest jakimś rozwiązaniem...
The Cs at pin 1 and 3 are shown in the OV I40 circuit diagram as C26 and C25.
(22-02-2019, 21:54)DL8EBD napisał(a): An LV2020 cell is used in the SParrow for the RTC - not CR2032 or similar.Co do bateryjki do której się odniosłem - pod wlutowanymi gniazdami w PCB nie widać było naniesionych oznaczeń - a takie PCB do mnie trafiły, stąd przyjąłem że to bateryjki ( jak w schemacie ovi40 ). LV2020 jako akumulatorek zapewne się sprawdza, choć to trochę strzelanie z armaty do muchy, biorąc pod uwagę pobór prądu do podtrzymania wewnętrznego timera oraz backup ram w STM32.
This LV2020 is a rechargeable lithium battery (type VL)!!!
(22-02-2019, 21:54)DL8EBD napisał(a): SO08 (150mil) Flash:Thomas nie o tej kostce mówiłem. To nie jest FLAH tylko EEPROM, z którym nie ma problemów.
we have this type in our SParrow's
https://www.mouser.de/ProductDetail/579-24LC1025T-I-SN
Wspominałem o pamięci FLASH, który na PCB jest oznaczony jako SST25VF016.
Problem w tym, że na PCB pady są pod obudowę w rastrze 150mils, natomiast producent produkuje tą pamięć jedynie w rastrze 200mils. Wciskanie na siłę takiej obudowy jest fuszerką. Stąd moja prośba do konstruktora o podanie symboli pamięci FLASH w pasującej obudowie do PCB i działającej poprawnie. Już z tym sobie bezproblemowo poradziłem.
Odpowiedzi oczekiwałem od konstruktora tego trx-a. Doczekałem się jedynie fali wyzwisk pod moim adresem.
Thomas, muszę się odnieść do pierwszej części Twojej wypowiedzi. Jest to temat o charakterze technicznym i techniczna pomoc jest mile widziana. Wychwalanie tu SP3OSJ, który potrafi TYLKO obrażać wszystkich, kopiować cudze opracowania podpisując się pod nimi, jakby był autorem tych opracowań i sprzedawać jako całkowicie własne konstrukcje jest z Twojej strony dużym nietaktem.
Twoja pomoc jest mile widziana u nas na forum, ale proszę, nie bądź "adwokatem diabła"
73 Paweł