Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zespół filtrów dolnoprzepustowych KF 50w
Wykonałem nową płytkę z miejscem na gniazda UC1, zrezygnowałem z rdzeni na 30MHz nawinąłem cewki powietrzne 8zwoi/fi6mm dne0,6mm , dobrałem itd, uzyskałem lepsze parametry jak na rdzeniu t50-10. T.j; przy podanych 50 Watach z TRXa 29 MHz z rdzeniami miałem 43-44 waty out, cewki powietrzne 47 wat i tutaj nic się nie grzeje, dodatkowo dołożyłem na wejściu i na wyjściu płytki - najpierw trymery- aby zrekompensować indukcyjność styku przekaźników i indukcyjność lini prowadzącej sygnał - nie udało się dokładnie poprowadzić 50 omowego paska - Ustaliłem że 10 pf jest optymalne i wlutowałem kondensatorki stałe. Uzyskałem 49 wat dla 29 MHz - czyli 1 wat strat z podanych 50. Pomiary dokonane z kalibracją zestawu -kable, reflektometr, sztuczne obciążenie, bez lpf-u, itd .
Wkradł sie drobny błąd na pcb w układzie reflektometru więc potrzebne jedno ciecie i zworka, ale da się to wykonać. Powalczę jeszcze ze stratami na samym mostku pomiarowym.
Zapytam czy ktoś zna indukcyjność styku popularnego przekaźnika 10x10x20mm axicom, simens itp. dla potrzeb symulacji obwodu LPF?
Pozdrawiam.
http://www.profimot.pl/sp2fp/LPF_HFuc1_5...sp2fp.html
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości