Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
Witajcie,

Oto co udało mi się ustalić wczesnym rankiem:
1. Zrównoważenie Mix TX. Faktycznie, udaje się zrównoważyć dokładnie tylko dla jednego pasma. Jeżeli zrobię to np dla pasma 20m (praktycznie 0 mW na wyjściu PA), to w miarę oddalania się od niego niezrównoważenie rośnie do poziomu 5 mW na krańcowych pasmach (dla 10 m trochę mniej). W następnym etapie obejrzę widmo na innym SDR. Interesuje mnie ile faktycznie "cieknie" w trakcie nadawania.
2. Amplitudy na wyjściu Mix TX. Zrównoważenie mieszacza powoduje wyrównanie (+- parę %) mierzonych amplitud. Jeżeli niezrównoważenie rośnie, to różnica amplitud też...
3. Faza. Należy zastanowić się nad pracą mojego budżetowego oscyloskopu Siglent SDS1102CML (2k, 100MHz). Z tego co widzę czas multipleksera łącznie z czasem S&H wynosi ok. 5ns (praca "siekana"). Zatem przy oglądaniu na obu kanałach tego samego przebiegu o dużej częstotliwości np. przy podstawie 25ns drugi kanał będzie przesunięty w lewo o te właśnie 5ns. Zatem nie mogę nic powiedzieć o różnicach fazy na wyjściu mieszacza.

Do tej pory nie miałem takiego zjawiska. Wymieniłem wszystkie detale. Zostało ostatnie podejrzenie: U11 SN74AC74DR w LO. Wymienię swojego jako że tonący brzytwy itd... tylko na jaki, jakiej firmy?
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver OVI40 - przez SP9BSL - 06-12-2017, 8:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości