(28-08-2018, 22:05)SP9BSL napisał(a): Opis I2C będzie jawny i to szybciej niż do publicznej wiadomości zostaną podane schematy - no cóż używamy githuba...
I to mnie napawa nadzieją...
Cytat:Ostatnio chińczycy sprzedają klona o nazwie RS928+ używającego SI5351 bo we wczesnych eksperymentach pracował zamiennie z SI570. Teraz pracuje inaczej (dostosowany do obecnej koncepcji) i powstał problem bo najnowszy firmware nie pracuje na nich - pretensje oczywiście trafiają do nas a nie do producenta.
Naiwnością jest sądzić, że będzie inaczej...Ale rozumiem, należy mieć i sprzedawać towar, zanim się Chińczycy pozbierają. Tylko przy takim traktowaniu klientów jak do tej pory, czarno to widzę...
Cytat:Co do braku kompetencji to daleko idące stwierdzenie które moim zdaniem krzywdzi wiele osób, w końcu używasz tego urządzenia (a ono daje się używać, bo błędy popełniamy wszyscy), nie zapominaj że jesteśmy hobbystami a do tego jak myślę nie trzeba kompetencji.
Z definicji: "Kompetencje = Wiedza + Umiejętności". Jeżeli definicja przybierze postać: "Kompetencje = Wiedza + Umiejętności + Cwaniactwo", to o kompetencjach nie ma mowy... I dlatego tak napisałem. Jeszcze raz podkreślę: nie jest moją intencją obrażanie kogokolwiek...
Do każdego sensownego działania potrzebne są kompetencje. U hobbystów również...
Cytat:Nie mam też tak dużej wiedzy która pozwalała by mi w ciągu kilku dni/tygodni zaprojektować samodzielnie część RF.
Nie zgadzam się, prezentujesz przesadną skromność..
Cytat:PS:
jeśli jest ktoś kto uważa że zrobi RF, udowodni pomiarami że działa lepiej niż RF od M0NKA, chętnie kupię od niego takie pcb a może i kilka.
PS2:
szczerze...
Jak mawiają nasi sąsiedzi "aluzju poniał". A tak serio, M0NKA to projekt, w którym doskonale widać cele (SDR o dobrych, ale nie wygórowanych parametrach) i doskonałą ich realizację. I kilka bloków można poprawić, i to znacznie: LPF, BPF i PA... Tylko jak to zrobić, kiedy I2C jest "top secret"? Osobiście moje (przyszłe) zabawy opieram na eksploracji UI OVI40 ponieważ jest naprawdę open, procesor ma GPIO wyprowadzone na złącze i co najważniejsze - Sławek to jest nasz człowiek...
73 Staszek SP2GNB