Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
Hej,

(16-08-2018, 7:09)SP3OSJ napisał(a): Jezeli baza T3 "wisi w powietrzu", a jest to tranzystor bipolarny to mikrofony pojemnosciowy w takim ukladznie by nie pracował, a jednak się udaje.

Absolutnie nie podoba mi się zostawianie niezdefiniowanego GPIO "na później", zwłaszcza że podłączone są do niego inne elementy i wszystko może się zdarzyć...Jestem tym zaskoczony, bo studentom kładłem w głowy obowiązek blokowania niewykorzystanych bramek logicznych, że nie wspomnę o specjalnej trosce w temacie IO procesora zarówno po stronie hard i software. Dobrze napisany program MUSI zacząć się definicjami dotyczącymi CAŁEGO procesora...

Na razie zarówno OVI40 jak i SParrow mogą pracować tylko z mikrofonem dynamicznym, ponieważ mikrofon elektretowy nie ma spolaryzowanego tranzystora polowego który to znajduje się w jego wnętrzu.
Artur zwrot "się udaje" ma szeroki aspekt możliwości... ale na pewno modulacja pozostawia wiele do życzenia..

Chwilowo można na wszelki wypadek wylutować T3 i na miejsce kolektora podać napięcie 3V3 - będzie pracował elektret. MCBIASa bym nie ruszał dopóki nie zostanie program uzupełniony, bo sądzę, że MCBIAS sterowany jest rejestrami wewnętrznymi kodeka i cholera wie, co w tym momencie wystawia..
Można również poprosić Kolegów z z teamu o uzupełnienie:
- MENU o MCBIAS z wyborem kilkunastostopniowym (rejestry kodeka),
- MENU o MIC TYPE ( dla elektretu powyższe aktywne i PG8 otwiera T3)
To w sumie niewiele, albo aż tak wiele...

Ciekawi mnie temat ALC i kompresji, to ekscytujące, przynajmniej mnie...

EDIT: Już dawno przestałem wierzyć w to, że GPIO w stanie HiZ niczego nie namiesza. Namiesza i to zdrowo przy pierwszym spotkaniu z EMC...

73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver OVI40 - przez SP9BSL - 06-12-2017, 8:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości