Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generator VFO i separator - pomiar częstotliwości
(06-12-2020, 10:34)DREWNIANY napisał(a): 2. Zasilanie
Stabilizator VFO jest zbudowany bardzo prostą metodą rezystor + dioda Zenera. Stabilizator scalony spełniłby swoją rolę znacznie lepiej z drugiej strony mam ogromną ochotę utrzymać tranzystorowy charakter. Pytanie czy stabilizator zbudowany z tranzystora i diody Zenera do zasilania tylko VFO będzie wystarczający? Zasilanie całości budowanego układu chcę zrobić klasycznie - transformator, prostownik itd. tylko nurtuje mnie to czy budowa stabilizatora napięcia z elementów dyskretnych będzie miała sens, czy iść tą drogą.

Skoro wybór na elementach dyskretnych bez układów scalonych to nie ma innej możliwości, a że się układ trochę komplikuje to coś za coś.
Stabilizator napięcia zbudowany z tranzystora i diody Zenera do zasilania tylko VFO trzeba wyposażyć w elementy zapewniające mały dryft temperaturowy co polepszy stabilność napięcia i stałość generowanej częstotliwości.
Takie diody zenera skompensowane temperaturowo np. z serii D814 (radzieckie ,Uwaga ruskie odwrotnie znaczyli katoda, anoda) można też kompensować zenerkę włączając w szereg np. 1N4841 w kierunku przewodzenia.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości