Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Sam zabieram się dopiero do filtrów BPF i LPF.
Istotne w tych filtrach są nie tylko uzwojenia na pierścieniach, ale też rodzaj kondensatorów.
Kondensatory powinny być z materiału NPO.
Nie powinno się stosować kondensatoró z X7R, X5R i innych podobnych.
Ponieważ nie miałem wszystkich wartości z materiału NPO to wstawiłem takie jakei miałem w szufladzie dla 3 najniższych pasm.
Wstawienie takich kondensatorów niesie za sobą pewne konsekwencje. Pomijając mniejszą dobroć i możliwe większe tłumienie w paśmie przepuszczania, trzeba się liczyć ze zmianą pojemności takich kondensatorów po wlutowaniu na plus nawet o 10% i więcej.
Należy więc mierzyć kondensatory zarówno przed wlutowaniem, jak i po wlutowaniu. Trudno jest określić dokładnie o ile wzrośnie pojemność po wlutowaniu - i w tym największy problem.
Z tąd płynie praktyczny wniosek, żeby zaczynać montaż płytek od wlutowywania kondensatorów, aby była możliwość pomiaru w płytkach po wlutowaniu.
Polecam miernik elementów SMD wykonany w postaci pencety. Jest bardzo wygodny w użyciu i ma zdolność wykrywania rodzaju elementu.
Po zmontowaniu spróbuję pomierzyć filtry przy pomocy NWT500 i wkleić tu pomiary.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości