Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Drogą wyjaśnienia, bo to ja maczałem palce w projektowaniu tych płytek:
- układ cyfrowej regulacji mocy wyjściowej - płytka sterowana z magistrali I2C z przetwornikiem cyfrowo-analogowym MCP4726 i układem NE5532D, który ustala napięcie na tłumiku z diód PIN na płytce PA. Regulacja mocy odbywa się pokrętłem enkodera (inaczej gałką VFO), tak jak zamyślił to sobie konstruktor urządzenia.
- nowa płytka antenowa - ,,odchudzona" płytka pomiaru mocy z poprzedniej wersji Husarka analogowego. Na płytce nie ma elementów układu ALC, a jest jedynie mostek pomiaru fali padającej i odbitej, którego wyjścia podłączamy do modułu Disco. Zapewnia to wskazania SWR i mocy wyjściowej na bargrafie modułu Disco (po odpowiednim dobraniu elementów mostka pomiarowego).
- płytka do emisji cyfrowych - na płytce 2 separujące transformatory Critchley 9000 i PR-ki regulacyjne do ustalenia właściwych poziomów sygnału m.cz. z i do karty muzycznej komputera. Sygnał m.cz. OUT z TRX-a jest pobierany z drugiego wyjścia m.cz. płytki Disco. Bardzo duże usprawnienie pracy na radiu - szczególnie po doposażeniu TRX-a w płytkę CAT wg. projektu SP9HVW nakładaną na płytkę adaptera. Pozwala nagrywać i retransmitować sygnały z pasma, podawać CQ z komputera (zarówno na fonii, jak i CW) lub robić krótkie łączności przy użyciu makr popularnych programów logujących
, jak: HRD, Logger32 i inne.
- wzmacniacz m.cz. na tranzystorach - dodatkowy, odciążający wyjście m.cz. kodeka modułu Disco wzmacniacz m.cz. na parze komplementarnej z tranzystorami BC211/BC313 z przedwzmacniaczem na BC107. Jest to opcja alternatywna dla podobnej konstrukcji Józefa SP9HVW na układzie scalonym - możliwa do złożenia z elementów, które przeważnie ma pod ręką każdy konstruktor. Opcjonalnie można oczywiście zastosować inne, zbliżone parametrami tranzystory. Na płytce również transformator Critchley 9000 izolujący mostkowe wyjście m.cz. kodeka od masy wzmacniacza dodatkowego i TRX-a. ,,Wykop" wzmacniacza jest naprawdę super. Szeregowo z wejściem lub wyjściem potencjometru siły głosu (najwygodniej) proponuję dodać rezystor, którego wartość dobieramy tak, aby przy maksymalnie odkręconym potencjometrze wzmacniacz nie zaczynał produkować zniekształceń - u mnie ok. 22 Kom.
Bogdan
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości