Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
Kilka spraw możemy wyeliminować:
(18-05-2018, 9:44)SP3OSJ napisał(a): To samo! To może być błąd firmware który jest inny z tego powodu ze we Wróblu są dwa przetworniki A/C_C/A a w Orle jeden.
Do przetwarzania danych z przetworników jest ten sam kod dla mcHF i OVI40..
Cytat:To może być błąd firmware samego wskaźnika Smetra.
Ten sam kod dla mcHF i OVI40.
Cytat:To może być szum generowany przez inny procesor czy LCD lecz to mniej prawdopodobne, bo same płytki z przetwornikami w powietrzu pokazują już większe szumy na Wróblu,
Tutaj może być problem. Dodałbym jeszcze to że Twoja płytka jest po prostu inna. Ma przetwornicę i inny układ elementów. Natomiast gdy porównywałem dwa różne wyświetlacze na mcHF (320x240 do 480x320) to była różnica powiedzmy 1-2 dB, o ile pamiętam robiłem to na 80m/40m gdzie u mnie po dołączeniu anteny mam podskok o S7, więc kompletnie nie ma to znaczenia.
Cytat:kiedy kalibracja obu Smetrów jest na "0". Andrzej nie chce nawet o tym słyszeć, twierdząc że układ porównawczy obarczony jest błędem.
I tego zdania nie bardzo rozumiem: o jaki układ porównawczy chodzi? mcHF do OVI40?
Cytat:Wydaje sie że te 5dBm słychać w urządzeniach zwłaszcza na wyższych pasmach.
Tak, 5 dB to blisko 4 razy na mocy. Ale znowu zależy to od szumu jaki zbierany jest z anteny. jeśli po dołączeniu anteny masz podskok o więcej niż 5dB to wtedy nie usłyszysz różnicy, jeśli mniej to w tedy to zaczyna faktycznie bruździć.

Edit: Mało precyzyjnie się wyraziłem: chodziło mi o podskok poziomu sygnału po podłączeniu anteny do radia które mniej szumi.
73 Sławek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver OVI40 - przez SP9BSL - 06-12-2017, 8:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości