Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
(05-05-2018, 7:03)SP2GNB napisał(a): Konkluzja:
Moim zdaniem, warto w obecnym programie, korzystając z profesjonalizmu Sławka, dodać kolejną warunkową kompilację, która uwzględni potrzeby generatora BWCZ i może nie tylko generatora. W ten sposób jesteśmy kompatybilni i trzymamy wszystko w "kupie"...
Artur mnie ubiegł Smile Też planuję użyć tego scalaka, ale jako LO do transwertera na 6m/4m/2m i może 70cm, więc algorytm wyliczania częstotliwości - notabene bardzo skomplikowany - będzie w UHSDR, na płytce OVI40 bo tam jest SPI (myślę że wszedł by także do ATtiny). Artur w którymś wątku wspomniał o p.cz. z KX3 (że ma płytkę), ja też bazuję na tym schemacie bo jest przejrzysty i zrozumiały. Oczywiście nie kopiuje na ślepo ale wiele rozwiązań mi się bardzo podoba.

Do ADF4350/51 trzeba wysłać 6 rejestrów w odpowiedniej kolejności, niestety z doświadzenia mogę powiedzieć że kostka nie nadaje się jako główny LO ze względu na długi czas synchronizacji PLL (będzie klikać) i bardzo duży krok przestrajania: przy fREF=20MHz masz ~10kHz/dzielnik, czyli dla fwy>1.1GHz jest ~5kHz.
73 Sławek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver OVI40 - przez SP9BSL - 06-12-2017, 8:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości