(03-05-2018, 23:42)SP3OSJ napisał(a): Wiem ze zamiast Atiny można by sterować syntezer BWcz przez procesor OVI ale wymagałoby to przerobienia oprogramowania wsadowego transceivera.
I tak będzie wymagało - od tego nie uciekniesz. Sądzę, że będzie potrzeba opracowania nowego oprogramowania na sterownik - no powiedzmy adaptacji. Protezy wszelkiego rodzaju nie są skuteczne na dłuższą metę. Fajne by było mieć wysublimowane oprogramowanie na BWCZ...
EDIT:
A propos ATtiny:
1. ATtiny jest 8 bitowy. Ja nie wiem jak długie i ile jest rejestrów w generatorze. 8 bitowe obsługiwanie np. kilku 24-ro bitowych rejestrów to droga przez mękę i proszenie się o kłopoty...
2. Jeśli enkoder VFO podepniesz pod ATtiny, to i tak oba procki muszą ze sobą gadać, chociażby celem przekazania jakie wyświetlać freq.
3. ATtiny to dodatkowe źródło zakłóceń.
4. Itd..
Konkluzja:
Moim zdaniem, warto w obecnym programie, korzystając z profesjonalizmu Sławka, dodać kolejną warunkową kompilację, która uwzględni potrzeby generatora BWCZ i może nie tylko generatora. W ten sposób jesteśmy kompatybilni i trzymamy wszystko w "kupie"...
73 Staszek SP2GNB