(03-11-2010, 13:10)SQ4OAG napisał(a): Witam Wszystkich,Witam....
złożyłem wreszcie swojego TAURUSA na 80m (odbiornik) i mam problem z uruchomieniem. Po włączeniu zasilania w głośniku słychać cichutki szum (siła głosu na max). Po próbie strojenia potencjometrem w głośniku nie ma żadnej reakcji. Antena to około 20 metrowy odcinek drutu. Nie mam możliwości w miejscu w, którym pracuję na zamontowanie anteny.
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej masz problemy albo z VFO , albo( co jest mniej prawdopodobne) z BFO. Sprawdz czy heterodyna wogole pracuje ew. dotknij jakims srubokretem
)) wejscia scalaka noge 24 , czy bedzie jakis efekt slyszany ??? . Sprawdz wogole polaczenia!!!!.Z nogi 20 mozesz zobaczyc na oscyloskopie ew. liczniku F czy masz sygnal w.cz.
Jezeli dotkniecie wejscia 24 powoduje pojawienie sie sygnalow ( byle jakich ) , ale obecnych wina lezy po stronie kaskody 2xJ310 + filtrow wejsciowych L1,L2,L3.
P.S. W 4 egzemplarzach ,ktore uruchomilem 80,40,30,20 m juz samo dotkniecie "kołka" antena penseta czy innym "przypadkowym przyrzadem "
))), daje odbior silnych stacji z pasma , przy poprawnym zestrojeniu wejscia. Oczywiscie warunki propagacyjne dla kazdego z pasm ( pora dnia) tez gra swoja role
)) . Pozdrawiam Robert VY 72 & 73!!!!!!.