Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uziemienie transceivera
miedź,aluminium trafiony przez piorun odparowuje,bednarka/drut ocynkowany wytrzymuje tą próbę, dlatego się wykonuje się z takiego materiału-zwody-prąd setki kA, napięcie miliony Voltów
Ten rok obfitował w gromy z jasnego nieba- plan wykonany na najbliższe 3 lata hi w mojej firmie-(szkody w sprzęcie-modemy, systemy radiowe).
Dla nas elementem niszczącym są wtórne wyładowania-najszybciej zabezpiecza się -tranzystor.Po bezpośrednim trafieniu mamy szkody sięgające wielu tysięcy złotych - wyrwane okna, stropy,wypalona instalacja w budynku-wyrwana ze ścian itd-na elktrodzie są zdjęcia
Pomiary wykonujemy w lecie po przynajmniej 2 tygodniach bez opadów.Najlepszy jest wykonany/położony pod fundamentem budowanego obiektu-ziemia zawsze jest wilgotna-tam mamy wykonane przy obiektach telekomunikacyjnych.
Pomierzyć można bez tego miernika ale nie podam tego sposobu(transformator bezpieczeństwa-110V ,woltomierz,amperomierz -dla tych co czują temat))
Ze względu na bezpieczeństwo-!!!!!!!-- Za dużo hobbystów.
SQ9JXT-podaj przykład ja z tym się nie spotkałem a trchę przeżyłem-spokojnie -ciebie przeżyje (bednarka)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Uziemienie transceivera - przez SP9EZQ - 25-10-2012, 10:49

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości