Witam Forumowiczów.
Ponieważ zastanawiam się na zbudowaniem NWT a mam niewielkie doświadczenie w kwestii pomiarów w.cz. i ograniczone zasoby finansowe mam kilka pytań do osób, które zbudowały ten przyrząd.
Mianowicie:
1.) Czy jest dostępna w sieci przystępna teoria działania/operacji analizatora VNA?
2.) Jaki jest koszt zbudowania NWT500?
Z tego co widzę Układ AD9858 jest trudno dostępny i nie jest tani
.
3.) Czy jest możliwe przebudowanie przyrządu przy zachowanie podobnej funkcjonalności ale zastosowaniu alternatywnego układu tzn. sterowania generatorem PLL opartym na Si5351 lub Adf4351 w sposób płynny umożliwiający zdjęcie charakterystyk?
Pytam ponieważ na znanym azjatyckim portalu aukcyjnym widziałem dostępne moduły z układem ADF4351 i generatorem wzorcowym w cenie rzędu 20$. a moduły w komplecie z wyświetlaczem TFT i prockiem w cenie rzędu 50$.
Czy podane przez sprzedawcę parametry nie są jego radosną twórczością?
Pozdrawiam serdecznie.
Ponieważ zastanawiam się na zbudowaniem NWT a mam niewielkie doświadczenie w kwestii pomiarów w.cz. i ograniczone zasoby finansowe mam kilka pytań do osób, które zbudowały ten przyrząd.
Mianowicie:
1.) Czy jest dostępna w sieci przystępna teoria działania/operacji analizatora VNA?
2.) Jaki jest koszt zbudowania NWT500?
Z tego co widzę Układ AD9858 jest trudno dostępny i nie jest tani
.3.) Czy jest możliwe przebudowanie przyrządu przy zachowanie podobnej funkcjonalności ale zastosowaniu alternatywnego układu tzn. sterowania generatorem PLL opartym na Si5351 lub Adf4351 w sposób płynny umożliwiający zdjęcie charakterystyk?
Pytam ponieważ na znanym azjatyckim portalu aukcyjnym widziałem dostępne moduły z układem ADF4351 i generatorem wzorcowym w cenie rzędu 20$. a moduły w komplecie z wyświetlaczem TFT i prockiem w cenie rzędu 50$.
Czy podane przez sprzedawcę parametry nie są jego radosną twórczością?
Pozdrawiam serdecznie.