Ja chyba doprowadziłem do nie wzbudzania się nadajnika. Zastosowałem trik z filtrem RC dla tranzystorów tuż przed driverem. Ale wciąż nie mogę zrównoważyć modulatora. Jeśli nóżki 1 i 2 NE612 są połączone za pomocą potencjometru 1MOhm to oczywiście mam ładny pisk wynikający z niezrównoważenia modulatora ale też ładnie siebie słyszę w drugim TRXie modulując do mikrofonu Taurusa. Każdorazowa próba zrównoważenia (ustawienia potencjometru 1MOhm w inną pozycję niż na max w lewo) powoduje urwanie wszystkiego
(pisku, jak i jest brak mojej modulacji).
Jakieś pomysły? zastanawiam się, czy nie mam padniętego NE612... ale niestety nie mam drugiego pod ręką. Choć mam NE602 - wydaje mi się, ze można go bezkrytycznie podmienić w tej konstrukcji.
p.s. mam jeszcze pytanie - czy to normalne, że sygnał VFO odbiega znacznie od sinusa?
(pisku, jak i jest brak mojej modulacji). Jakieś pomysły? zastanawiam się, czy nie mam padniętego NE612... ale niestety nie mam drugiego pod ręką. Choć mam NE602 - wydaje mi się, ze można go bezkrytycznie podmienić w tej konstrukcji.
p.s. mam jeszcze pytanie - czy to normalne, że sygnał VFO odbiega znacznie od sinusa?