Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projektowanie płytek drukowanych
Witam Kolegów!

Moje dzisiejsze przemyślenia skłoniły mnie do napisania kilku słów na temat projektowania amatorskich PCB.

Dostałem dzisiaj od mojego Kolegi płytkę drukowaną do pewnego układu. Płytka była niewielka i zaprojektowana do montażu mieszanego, czyli SMD + montaż przewlekany. Metodą montażu przewlekanego były osadzone na płytce duże kondensatory foliowe (i zgoda, pewnie żaden SMD-ek nie dorówna im jakością), potencjometr, dwa układy scalone i jakieś tam złącza... Wszystko ładnie i pięknie, chwała autorowi za opracowanie pcb, a darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby. Ponadto, "errare humanum est", ale...

Uderzyła mnie jedna rzecz - autor projektu zastosował pozostałe elementy powierzchniowe wykonane w rastrze "0805". Ja, na tej małej płytce zmieściłbym nawet miniaturowe, przewlekane rezystory i kondensatory, więc miejsca naprawdę było jeszcze sporo.

Sam jestem zwolennikiem postępu, miniaturyzacji i nowych technologii, ale w naszych amatorskich konstrukcjach proponuję jednak zdecydowanie stosowanie elementów SMD o wymiarach "1206". W końcu, nie budujemy telefonów komórkowych, więc po co ścigać się z Japończykami?
Jeżeli NAPRAWDĘ coś musi być bardzo gęsto upakowane i miniaturowe, to oczywiście sam sięgnę po rozmiar 0805, a może nawet i mniejszy... ?
Jeśli jednak, ma to być po prostu małe, to z powodzeniem wystarczy w naszych konstrukcjach raster 1206.
A przy okazji, autor projektu takiej płytki zdobędzie dozgonną wdzięczność i uznanie wielu amatorów.
Ja, JESZCZE "daję radę" montować rozmaite maleństwa, ale wielu z nas to osoby starsze lub też bardzo młode. U tych pierwszych wzrok i ręka już nie taka jak dawniej, a u tych drugich brak jeszcze doświadczenia w montażu maleńkich "robaczków".
Stąd mój apel do Kolegów konstruktorów i projektantów płytek. Pomyślcie również o komforcie pracy innych!

Z moich obserwacji wynika, że elementy o rozmiarze 1206 są dość łatwo montowane na płytkach, nawet przez osoby starsze jak i te młodsze, mniej doświadczone. Natomiast montaż jeszcze mniejszych elementów, wielu osobom nastręcza już sporych problemów.

Liczący na wyrozumiałość i pozdrawiający Wszystkich Grupowiczów,

Robert SP3RAF
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projektowanie płytek drukowanych - przez SP3RAF - 17-07-2009, 21:14

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości