Czy ktoś doświadczył w module discovery brak działania ekranu dotykowego? Działa jedynie pole VOL (tylko się podświetla VOL i po kilku sek. gaśnie ale encoderem nie można zmieniać wartości VOL). Tak więc nie działa SETUP i inne przyciski, oprócz VOL. Brak działania ekranu dotykowego jest niezależne, czy podłączony jest adapter czy wyłączony. Z sygnałów, reaguje tylko na PTT. Brak działania encodera, tzn. nie zmienia częstotliwości na ekranie, poziomu sygnału na głośniku, itp. Jeśli ktoś miałby jakąś koncepcję naprawy tego stanu, proszę o pomoc.
P.S.
Wygląda na to, że Husarek DSP obraził się na mnie. Od ponad miesiąca go nie włączałem. Dzisiaj postanowiłem włączyć po tej przerwie no i reakcja jak powyżej opisałem.
Edit 2017-11-23.
Zlokalizowałem usterkę. Uszkodził się tranzystor BC846 od sygnału PTT na płytce adaptera. Tranzystor ten nie przewodził mimo R=4k7 pomiędzy baza oraz +3.3V. W konsekwencji czego na pinie PTT do Discovery było U=2.8V. Discovery był w stanie TX. Po wymianie tego tranzystora, Husarek DSP działa OK.
P.S.
Wygląda na to, że Husarek DSP obraził się na mnie. Od ponad miesiąca go nie włączałem. Dzisiaj postanowiłem włączyć po tej przerwie no i reakcja jak powyżej opisałem.
Edit 2017-11-23.
Zlokalizowałem usterkę. Uszkodził się tranzystor BC846 od sygnału PTT na płytce adaptera. Tranzystor ten nie przewodził mimo R=4k7 pomiędzy baza oraz +3.3V. W konsekwencji czego na pinie PTT do Discovery było U=2.8V. Discovery był w stanie TX. Po wymianie tego tranzystora, Husarek DSP działa OK.