No i jakoś tak z nudów zobaczyłem te dwa ICS502 które walały się w szufladzie i postanowiłem je zlutować realizując pomysł z wątku 
Układ prosty do bólu - zaletą (której nie przewidziałem) jest to że na wyjściu REF układu ICS502 jest sygnał wejściowy CLK ale odwrócony w fazie.
Dzięki temu mogłem zrealizować odejmowanie kolejnych harmonicznych* czyli:
F (sinus) = F(prostokąt) - F(prostokąt *3)/3 - F(prostokąt*5)/5
A oto co wyszło - dla częstotliwości 600kHz:
dla częstotliwości 4000kHz:
W tak prostej metodzie sumowania daje się wyciąc 3-cią i 5-tą harmoniczną o maks 30dB co i tak mnie zdziwiło.
Więcej 4niż 10MHz nie próbowałem bo dla 5-tej harmonicznej mój oscyloskop i tak widzi sinus 0więc nie miało to sensu. Oczywiście żadnego praktycznego zastosowania 9to nie ma, znacznie lepiej użyć DDS'a ... Ale miałem zabawę że to jednak działa
6

Układ prosty do bólu - zaletą (której nie przewidziałem) jest to że na wyjściu REF układu ICS502 jest sygnał wejściowy CLK ale odwrócony w fazie.
Dzięki temu mogłem zrealizować odejmowanie kolejnych harmonicznych* czyli:
F (sinus) = F(prostokąt) - F(prostokąt *3)/3 - F(prostokąt*5)/5
A oto co wyszło - dla częstotliwości 600kHz:
dla częstotliwości 4000kHz:
W tak prostej metodzie sumowania daje się wyciąc 3-cią i 5-tą harmoniczną o maks 30dB co i tak mnie zdziwiło.
Więcej 4niż 10MHz nie próbowałem bo dla 5-tej harmonicznej mój oscyloskop i tak widzi sinus 0więc nie miało to sensu. Oczywiście żadnego praktycznego zastosowania 9to nie ma, znacznie lepiej użyć DDS'a ... Ale miałem zabawę że to jednak działa
6