(21-10-2010, 21:25)Atlantis napisał(a): Hmm... Nie zrozumiałeś mojego pytania. Nie chodzi mi o sposób nawinięcia cewki, ale o przeróbkę karkasu.
Moje pytanie było trywialne i dotyczyło oddzielenia tej dolnej rurki. Pytałem na wypadek, gdyby np. była odkręcana i trzeba było użyć więcej siły (ale nie chciałem próbować, ryzykując uszkodzenie). Jak rozumiem trzeba będzie delikatnie odciąć?
A jeśli już mówimy o tej cewce, to nawinięcie jej drutem 0,4 mm zamiast 0,5 mm nie wpłynie na jej parametry na tyle, żeby nie dało się tego zrekompensować kręcąc rdzeniem?
czesc,
tak jak pisalem - nie wiedzialem na czym polega problem. Ale czy one sa rozkręcane czy nie - tego nie wiem.
najlepsza regulacja jest wtedy gdy zwoje ukladają się tak:
xxxxxxxxxxxx
==============
............................########
==============
xxxxxxxxxxxx
gdzie xxxxxx to zwoje a ###### to rdzen. Chodzi o to żeby zwoje nie były na całej długości karkasu (jeśli to możliwe, nie zasze tak jest).
(te kropki ....... pomin - wpisałem bo portal wycina spacje)
wtedy jest duzy zakres regulacji. Roznica 0,1mm nie powinna raczej stanowic problemu.
Polecam Ci do wykonania mikroprocesorowy miernik LC np. na jakimś PIC-u. Prosty układ, zero strojenia a NIEOCENIONE korzysci.
Wyslij do mnie kopertę zwrotną (dużą, dołożę jakieś drobiazgi) - to przyślę Ci 4 kondensatory 500-505 pF (0,5%, zamiast 1nF ktorych nie mam)
które są tam potrzebne oraz parę sztuk L i C jako wzorce. Jak chcesz się bawić w krótkofalarstwo to taki mienik LC dobrze mieć.
73! Artur sp2qca