Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
(16-07-2017, 20:11)SP6IFN napisał(a): Soft NIC tu nie zmienia, a jedynie operator. Obsługa sterownika jest JASNA i PRZEJRZYSTA i nie ma najmniejszej potrzeby aby coś w niej zmieniać. Wykorzystuj do pracy dwa przyciski, jak w instrukcji, a wszystko będzie jasne.
Cytat:i) SWAP zamiana częstotliwości Tx i Rx
j) T><R lub T=R tryb pracy ze splitem lub bez
Rysio!

Okno Swap to zupełnie co innego Rysio! i nie ma potrzeby tego mieszać z moim przykładem.W ten sposób zaciemniasz istotny problem.

Operator owszem wciska T=R w jakimś celu.Po to np. aby zmienić tylko częstotliwość Rx na górnym liczniku.
Wówczas częstotliwość Tx nie powinna ulec zmianie nawet o 1Hz w stosunku do Rx i tego zanim operator wcisnął T=R bo niby dlaczego miałaby się zmienić?
Znasz wytłumaczenie dlaczego kolego Rysio! czy może nie wierzysz,
że są u mnie opisane zmiany?

Przykład opisany jest JASNY i PRZEJRZYSTY.
Wykonaj proszę TEST kilka razy w takiej kolejności:

-Tryb pracy na jednym liczniku.Pasmo dowolne.Emisja LSB lub USB.Zmień częstotliwość o kilka kHz czy setek kHz,bez znaczenia.

-Wciśnij T=R,jesteś w trybie z dwoma licznikami.Sprawdź ile jest na liczniku górnym Rx a ile na dolnym Tx.Czy to są takie same częstotliwości jak przed wciśnięciem T=R?Powinny być teoretycznie takie same.Są czy nie?

-Wyjdź z trybu dwóch liczników Rx i Tx za pomocą okna T><R.Na ekranie pojawia się znowu jeden licznik i ponownie napis T=R.Pokręć gałką aby zmienić częstotliwość pracy o np.260kHz.
Znowu wejdź w tryb pracy dwóch liczników wciskając T=R.
Co pokazało na liczniku Rx a co na liczniku Tx?
Są te same częstotliwości czy jednak różne?

-Powtórz test jak wyżej jeszcze kilka razy w ten sam sposób.

Stosując program 12042017_A opisz proszę kolego Rysio! wynik TESTU jaki opisałem.Tylko to co opisałem,nic więcej.Później możemy rozwinąć dyskusję jak będziesz miał ochotę.Dziękuję.

Wojc!o
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości