Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Arturze, czy Ty nie masz przypadkiem swoistego uczulenia na to radio? Tytuł wątku brzmi ,,Husarek DSP", a nie ,,Husarek DSP - radio do wygrywania zawodów". Każdy, kto zaczyna budowę tego urządzenia musi sobie odpowiedzieć na pytanie - czy jest to radio dla mnie, czy nie? W odpowiedzi na to pytanie pomoże analiza kosztów, parametrów radia, wygody i prostoty obsługi, stopnia skomplikowania konstrukcji, dostępności elementów oraz możliwości wsparcia software'owego ze strony konstruktorów i inne. Myślę, że kilkudziesięciu kolegów odpowiedziało sobie pozytywnie na pytanie, czy Husarek DSP w takiej formie jest im potrzebny, bo skończyli to radio lub są w trakcie składania. Jeszcze inni składają je z ciekawości, a inni z nudów - bo lubią ,,grzebać". Moim zdaniem w wypadku Husarka DSP strzałem w dziesiątkę okazało się wykorzystanie gotowego modułu Disco jako ,,serca " urządzenia. Przyznam uczciwie, że rok po skończeniu poprzedniej wersji Husarka dopadła mnie ponownie wena twórcza i przyszpilony chęcią powąchania kalafonii z działającej lutownicy zacząłem patrzeć pożądliwym okiem na konstrukcje M0NKA i produkty ,,tulipanowe". W pierwszym wypadku bałem się zaczynać budowę, ponieważ ciągle trwały na forum dyskusje o problemach z uruchomieniem i ,,niepowtarzalności" parametrów. Jednym się udawało, a innym nie. Zarzuciłem ten pomysł. Tulipan z kolei jest bardzo fajnym radiem, ale stopień skomplikowania montażu trochę przeraża, a koszty i dostępność części i oprogramowania również. Bałem się, że zacznę i nie będę potrafił z tego ,,wyleźć", więc również odpuściłem. W międzyczasie pojawił się Husarek DSP i uznałem, że to jest to, co można bez problemu zacząć i skończyć. Tak było w moim przypadku - jak u innych nie wiem.
Bogdan
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości