Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Witam Artur,dziękuję za zainteresowanie tematem.Czytałem wczoraj jeszcze raz Twoje posty z tematu Husarka DSP.Próbowałem zrobić test z 1k.Z tym,że L3 wylutowałem tylko jedną nogą od strony zasilania po dzielniku 1k/1k.Druga noga dławika 100uH była wlutowana w pcb radiową i do niej poszło 1k oraz w wolny pad na pcb.Nie pomogło,zakłócenia Smetra były nadal.Może to był zły test i trzeba go powtórzyć wylutowując dławik z pcb i skracając nogi rezystora THT,które może działały jak antena,nie skracałem ich.Znalazłem w piwnicy akumulator 12V w żelu i ładuje go teraz aby przeprowadzić jeszcze jeden test.

Edit
Wykonałem test z zasilaniem akumulatorowym.Jest trochę lepiej i winę w dużej mierze ponosi mój zasilacz,który też pewnie jest jakąś przetwornicą.
Przetwornica husarkowa zakłóca ale dużo mniej jak myślałem do tej pory.Nie więcej jak 0.5S,da się żyć a być może obudowa metalowa zrobi z tym co trzeba.Przy okazji zmieniłem przewody zasilające przetwornicę na większy przekrój.Pomogło też trochę na zasilanie z zasilacza 12V/2A.Wydaje się też,że same szpilki goldpinów jakie wlutowałem na pcb radiową w miejsce RF IN/OUT mogą być małą anteną.Moduł ma sporą czułość.Proponuję robić takie testy jak moje z wlutowanym gniazdem SMA(B),które dobrze ekranuje środkową część gniazda lub na pcb bez lutowania niczego w miejscu gniazda RF.

Przy okazji testów zasilania Husarka DSP zaciekawiła mnie jedna sprawa.
Gdy zasilę moduł radiowy i DISCO z 12V pobór prądu na 80m,bez włączonego AMP1 jest 155mA.Jak odpinam na chwilę zasilanie samego modułu radiowego(DISCO nadal jest zasilane) i po chwili ponownie podaję 12V na płytę radiową to prąd pobierany wzrasta do 222mA.Jedno przekręcenie enkodera i spada do 178mA.Kręcąc enkoderem są mocne stuki,nawet na kroku 100Hz są silne,Smetr przy każdym stuku S9+5dB.
Dopiero włączenie na chwilę innego pasma i powrót na 80m powoduje zmniejszenie poboru prądu do początkowego 155mA i normalną pracę radia bez stuków na 100Hz.Sprawdzałem 3x tą sytuację i zawsze był ten sam schemat.Nie wiem czy powinienem się martwić jakimś wzbudzeniem na pcb radiowej czy raczej to normalne zachowanie Husarka DSP.
Może ktoś z Kolegów zrobi taki test u siebie i potwierdzi lub nie to co zaobserwowałem.Pozdrawiam czytających i piszących w temacie Husarka DSP Kolegów.
Wojc!o
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości