Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Andrzeju schematy, które znalazłem (być może niewłaściwie szukałem) to wariacje na temat stopnia mocy na 2 tranzystorach. Nie da się on raczej wysterować z BPF Husarka tak , aby zapewnić odpowiednią moc wyjściową. Ja uruchamiam swój wzmacniacz na płytce ,,Maćkowej", ale ze zmianami, które przynajmniej zbliżą mnie do większej mocy na 6 m. i zapewnią wyrównaną charakterystykę przenoszenia i wzmacniania sygnału. Jeszcze eksperymentuję, ale koniec już chyba bliski. Jeśli chodzi o pierścionki to zakładam je dla ,,świętego spokoju". Bez nich te zakłócenia również słychać w stopniu minimalnym lub wręcz nie słychać ich w ogóle i nie rzutuje to raczej na komfort odsłuchu. Płytka bazowa jednak ruszyła. Zwarłem lutownicą do masy linię napięcia, które steruje kluczami FSA3157 i siłą rzeczy radio było na nadawaniu, a nie na odbiorze, więc nic nie słyszałem w odbiorniku. Dziś zasnę w prawie dobrym humorze. Prawie, bo moja płytka bazowa nie produkuje sygnału w paśmie 6 m. Pewnie trzeba dobierać układ 74AC175. Wzmacniacz ma ochotę działać, ale na razie tylko próby z NWT-7 pozostają w tym paśmie do dyspozycji. Zaliczone pierwsze QSO ze Stanisławem SP7BYG na 80 m. Bardzo chwalił sygnał nadajnika!
Bogdan
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości