Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Przetwornic jest wiele typów, i z pewnością są dostępne jeszcze lepsze niż ta zastosowana w konstrukcji.
Skłoniłbym się jednak za tym, aby zaufać autorowi konstrukcji, który spędził nad dobraniem najlepszych podzespołów chyba ze dwa lata. Jeśli nie wszystko jest jasne - trudno takie prawo konstruktora, warto uszanować jego pracę.
Sam wiem, że wielokrotnie dobierałem elementy praktycznie i nie do końca wiedziałem dlaczego te, a nie inne lepiej pracują. Często posiadana wiedza nie pozwala wszystko dokładnie przeanalizować, czasem jest zbyt wiele uproszczeń, a jednak pomimo tego nowe konstrukcje powstają i bardzo dobrze pracują.
Ci, którzy zechcą jak znam życie, to i tak znajdą rozwiązanie, ale ci co chcą po prostu zrobić dobre radio i to w rozsądnym czasie powinni się oprzeć na wiedzy i doświadczeniu konstruktora. Ja swojego Husarka składam dokładnie w/g zaleceń autora, dopiero potem po własnych pomiarach będę coś wiedział więcej. Mając gotowe radio podłączone do przyrządów pomiarowych, będę mógł zbadać wpływ poszczególnych elementów w tym przetwornicy na parametry. Na ten moment szkoda mi czasu na dewagacje, bo wierzę, że przez te dwa lata Janusz to zrobił najlepiej jak mógł.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości