Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ8MVY napisał(a):Widzisz Wojtku, na schemacie oraz zdjęciu które zamieściłeś z SI570 te rezystory podciągają linie SDA oraz SCL do VCC wychodzącego ze stabilizatora LM1117, a nie do GND - jak z wielką pewnością siebie podałeś.

Czytanie schematów to podstawa.......

Specyfikacja szyny I2C jest dostępna w sieci. Tylko troszkę chęci do poszukiwania informacji potrzeba. I gwarantuję Ci, że tak zdobyta wiedza zostanie na długo w pamięci....

Proponuję również zaglądnąć do PDF-a układu LM1117. Z kart tego dokumentu dowiesz się w jakich obudowach ten układ występuje oraz jakie jest rozłożenie sygnałów na nóżkach poszczególnych obudów....

Ale nie będę taki i podpowiem, że linie SDA oraz SCL są implementowane w układach jako otwarty kolektor / otwarty dren. Ot taka specyfika tego peryferium....

Przepraszam za oczywistą pomyłkę kolego Pawle.To zwykłe niedopatrzenie w tekście.Wpisałem GND zamiast VCC,konkretnie 3V3.
Jednak byłeś szybki i od razu dałeś odpowiedź.Bravo.Więc nie edytuję i zostawiam jak było.Będzie,że pomyliłem się przy czytaniu schematu.Co do chęci polecam mój post wyżej i pierwsze zdanie na niebiesko.
Jednak ja pytałem o coś innego.Czy te rezystory są krytyczne?

Co do LM1117 zajrzałem i odpisuję ponownie po edycji.
SOT,TO263,TO220,TO252 Żródło LM1117
Na pcb jest chyba SOT,ale może konkretniej.Jeśli widzisz błąd na zdjęciu to
wskaż proszę.Poprawię.Nie widzę problemu.
Wojc!o
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości