02-03-2017, 7:23
Kolego Wojtech. Cieszy mnie to , że w końcu pomierzyłeś prąd pobierany przez moduł o co prosiłem w poście #480. [... moderacja]. Nie uciekniesz od przetwornicy którą zaproponowałem lub innej o bardzo podobnych parametrach. Według mnie nie nadają się do tego urządzenia przetwornica za 3 lub 6 złotych jak i zasilacz liniowy, wtedy gdy będziesz zasilał układ z jednego napięcia. Alternatywą jest zasilanie z dwóch oddzielnych zasilaczy. Ale może znajdziesz lepsze rozwiązanie ? Prąd pobierany przez moduł Discovery przy odbiorze jest rzędu 550 ma. Nie wiem czy wiesz , ale do zmontowanej płytki radiowej można podłączyć bezpośrednio antenę i usłyszeć stacje amatorskie. Są na pasmie stacje , których operatorzy zbudowali Husarka nie zamieszczając żadnego pytania tu na Forum. Wnioskuję z tego, że dokumentacja opublikowana nie jest aż taka zła. [... moderacja]
Bogdanie, cieszą mnie Twoje postępy w budowie i wierzę , że niedługo dołączysz do grona stacji pracujących na Husarkach DSP. Jest ich coraz więcej i według opinii kolegów , posiadają ładne audio. Co do wzmacniacza to spróbuj stopień końcowy zbudować w oparciu o transformator Guanella jeśli to on jest przyczyną zawężania pasma.
Pozdrawiam wszystkich kolegów budujących Husarka, Janusz.
Bogdanie, cieszą mnie Twoje postępy w budowie i wierzę , że niedługo dołączysz do grona stacji pracujących na Husarkach DSP. Jest ich coraz więcej i według opinii kolegów , posiadają ładne audio. Co do wzmacniacza to spróbuj stopień końcowy zbudować w oparciu o transformator Guanella jeśli to on jest przyczyną zawężania pasma.
Pozdrawiam wszystkich kolegów budujących Husarka, Janusz.