Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX "FUKUŚ"
Przeprowadziłem kilka pomiarów mojego wzmacniacza wraz z prostym filtrem kwarcowym przed (który - wykonałem kiedyś z kwarców 6MHz, lekko przebranych - tzn nie ze 100 ale raptem z 25 sztuk.. Po policzeniu i dobraniu kondensatorów C0G - bez trymerów - jestem naprawdę zadowolony ale to w innym wątku wkrótce) i jestem całkiem zadowolony.
Darował bym sobie całe te zabawy gdyby były tanie i niskoszumne wzmacniacze monolityczne o wzmocnieniu na KF rzędu 15 dB. Albo takich nie znalazłem albo to jakieś "kwiatki" trudno osiągalne. A skoro już mam zaprojektowany wzmacniacz to mogę sobie na nim dobrać impedancję wejścia jak chcę.
Ale jak zwykle mam jakieś ale:
Popatrzmy na schemat wewnętrzny jakiegoś prrostego MMICa , ERA itp. Pytanie - jak jest osiągana impedancja wyjściowa (równa akurat najczęściej 50 omów)? Prądem tranzystora, wartością/rodzajem ujemnego sprzężenia itp?
Załóżmy że mamy np. taki wzmacniacz a po nim mieszacz. Wzmacniacz powinien być dopasowany wyjściem. Czy ta impedancja jest widziana taka sama w "dwie strony" - czyli czy mieszacz obciąża wzmacniacz impedancją powiedzmy 50Omów, ale tak samo - np. dla produktów mieszania - mieszacz widzi wyjście wzmacniacza?

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
TRX "FUKUŚ" - przez SQ5KVS - 08-12-2015, 17:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości