(04-02-2017, 20:29)SP9SNC napisał(a): To zworka na rezystor 0. Wtedy 5V z przetwornicy można wpiąć wprost do adaptera za pomoca złącza KK .
73 Piotr
Piotr.Dziękuję za expresową odpowiedź.Zastanawia mnie jednak czy 5V idzie na 5pin złącza CN6 modułu adaptera i do Discovery?Na schematach adaptera ten pin jest wolny.Nic z niego nie wychodzi ani nie dochodzi tam jakieś napięcie.Jeśli dam zworkę to podam na ten pin 5V i pójdzie do modułu Discovery.Może ja źle piny liczę.Od dołu licząc to 5 a od góry złącza CN6 licząc to 4.Spojrzałem jeszcze teraz na plik pokazujący elementy na pcb SP7ROH i tam ten pin jest wolny.Chodzi o dokładnie ten element na zdjęciu.
Przeanalizowałem jeszcze raz schematy adaptera SP5BMP i SP7ROH.Nie ma tam informacji,że ze złącza zasilania 5V na CN6 pin5 ma dochodzić 5V.Jednak na pcb od DWRADIO na drugiej stronie płytki przy pinie5 złącza CN6 jest naniesiony opis 5V i to mnie teraz zastanowiło.Przewertowałem dodatkowe zdjęcia z modułem Discovery i tam też opis pcb pokazuje 5V na pin5 CN6.Dodatkowo przeanalizowałem schematy blokowe Janusza i Maćka.Łącząc to wszystko w całość wraz z podpowiedzią Piotra na temat zworki chyba doszedłem o co chodzi.Pewności nie mam.
Jeśli damy zworkę RO to moduł Discovery prawdopodobnie nie musi dostawać zasilania na JP2 lub USB a jedynie zasilanie 5V podajemy tylko na sam adapter.Dalej 5V poprzez wspomnianą przez Piotra zworę w postaci rezystora smd O zostanie podane do Discovery na 5pin CN6 i w ten sposób prawdopodobnie zasili cały układ Discovery.Mam nadzieję,że o to właśnie chodzi z tym nie opisanym na pcb elementem i brakiem widocznego połączenia między 5V a CN6 pin5 na schematach adapterów.Proszę Piotrze SP9SNC o potwierdzenie lub skorygowanie tej informacji.
Wojc!o