03-02-2017, 15:12
(03-02-2017, 14:51)SP7CLB napisał(a): Nazywając "pomiar impedancji" np. anteny wprowadzają w błąd, bo powinno być "pomiar modułu impedancji".
Zgadza się, ale to jest bardzo częsty błąd, a właściwie uproszczenie. Zamiast poprawnie "moduł impedancji" mówi się po prostu "impedancja", bo tak jest szybciej.
Jak mówimy, że na wyjściu antenowym nadajnika mamy "impedancję 50 omów", to w domyśle chodzi nam o to, że rezystancja ma 50 omów i mamy nadzieję, że reaktancja jest zerowa

Zgadzam się jednak, że to może wprowadzać w błąd.
(03-02-2017, 14:51)SP7CLB napisał(a): Pozatym np w tabeli porównawczej urządzeń - http://www.sp8nth.ampr.org/zestawienie.pdf - zaznaczona jest w mierniku możliwość pomiaru
reaktancji Xs i stąd moje pytanie.
Dlatego nie warto sugerować się tego typu zestawieniami, a najlepiej zajrzeć do środka każdego z mierników i zobaczyć co tam ma

Tutaj ewidentnie błąd w zestawieniu jest, bo NWT-500 został posądzony o "pomiar fazy" i poszczególnych składowych impedancji, co według mnie jest bzdurą.
Już nie wspominając, że NWT raczej bym nie nazwał "analizatorem", a co najwyżej miernikiem.
No chyba, że ja czegoś nie wiem akurat o tej wersji NWT...
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO