30-01-2017, 11:05
Witam serdecznie wszystkich budowniczych Husarka DSP, a przede wszystkim jego konstruktorów: Janusza i Tomka oraz wszystkich, którzy przyczynili się do rozwoju tej konstrukcji. Jest to bardzo ciekawa konstrukcja, oparta o bardzo nowoczesne rozwiązania i z pewnością znajdzie wielu chętnych do jej odwzorowania. Jestem bardzo początkującym fanem home made, do tej pory zbudowałem tylko jeden trx - Kacper 2 i to z wielką pomocą Wojtka SN5SW. Teraz chciałbym pójść krok dalej i podjąłem się budowy Husarka DSP. W ostatnim czasie pojawiły się fabryczne płytki do Husarka DSP od Przemka SP9KN oraz na portalu aukcyjnym od DW_RADIO. Z pewnością przyczyni się to rozpowszechnienia konstrukcji. Jako początkujący mam wielką prośbę do bardziej doświadczonych Kolegów o zamieszczanie opisów i zdjęć/rysunków trudniejszych elementów, jak choćby transformatorów, których nawinięcie może sprawiać kłopoty. Bardzo pomocny będzie na pewno opis Mirka, zamieszczony wyżej. Podobne problemy mogą być z trafami np. na płytce konwertera 12V/5V, na płytce VFO, drugim trafo na płytce radiowej. Bardzo pomocne będą też zdjęcia montażu na płytkach od Przemka i na płytkach z DW_RADIO. Przy tej ilości elementów, zwłaszcza na płytce radiowej bardzo łatwo o pomyłkę. Zdjęcia są też wielka pomocą jeśli chodzi o podpatrzenie rozwiązań "mechanicznych". Moje możliwości pomocy są bardzo skromne, ale ze swojej strony wrzucam zbiorczy spis rdzeni do nawijania indukcyjności, przekaźników i układów scalonych, może będzie dla kogoś pomocny przy robieniu zbiorczego zamówienia. Przy robieniu spisu korzystałem z materiałów zamieszczonych przez innych Kolegów w tym wątku, bardzo proszę o informacje o ewentualnych błędach.