Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Witam!
Również składam HUSARKA DSP. Właśnie skończyłam "spawanie" podstawowych modułów tj. moduł radiowy (wszystko wlutowane, poza trafami mieszacza i przedwzmacniacza), adapter, przetwornica, SI570 kompletne. Uruchomiłem na razie tylko przetwornicę. W post 317 pisałem jak uwaliłem SCW05A-05, kupiłem kolejną ( 56 zł w plecy) więc teraz wlutowanie , sprawdzenie i jest OK. W przyszły weekend, jak lepsza połowa nie wymyśli innych zajęć, próby uruchomienia pozostałych modułów. Niestety nie załapałem się na pcb filtrów BPF i LPF z DW, jak są jeszcze do kupienia proszę o info. Tymczasem będę próbował podłączyć BPF AVT3076 kiedyś kupiłem takie pcb, częściowo obsadziłem elementami są niekompletne ale może przynajmniej jedno pasmo spróbuje uzupełnić i odpalić. Wiem, że duże tłumienie w paśmie przenoszenia na dławikach osiowych ale na próby może wystarczy - później zobaczymy co się urodzi. Co do filtrów LPF nie mam jeszcze pomysłu. Wzmacniacz wyjściowy to raczej chyba taki jak proponują koledzy zza wschodniej granicy w trx SW-2016 z przetwornicą zasilania DC-DC 13,7V na 22V stosowany również (bez przetwornicy) w TULIPANIE. Obecnie używam SW-2013 który złożyłem jakieś 2 lata temu, w nim również pracuje ten wzmacniacz. Jak uruchamiałem tego SW-2013 mierzyłem moc wyjściową na 10m było 38W, poniżej jeszcze więcej. Nie wiem jak z harmonicznymi na wyjściu bo nie było jak pomierzyć ale chyba nie jest najgorzej bo sąsiedzi nie narzekają na zakłócenie mimo że nadaję na antenie typu wędka umocowana na balkonie w uchwycie "fabrycznym" na flagę. Dobra, kończę i idę się walić spać. Jutro rano do roboty.
Darek 73!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości