(21-01-2017, 0:08)SQ8MVY napisał(a): Witaj,
Jest to normalne zjawisko w tego typu wyświetlaczach. Niestety, jest to tylko matryca TN, a więc i kąty prawidłowego odwzorowania kolorów są małe.... Nie jest to żadna wada oprogramowania, a tym bardziej wada matrycy LCD.
W nocie katalogowej producent podaje pod jakim kątem należy patrzeć na LCD,aby widzieć prawidłowo kolory. Tu na matrycę należy patrzeć lekko od dołu.
Witaj Paweł,czy u siebie też masz ten efekt?Kąty patrzenia są mimo wszystko bardzo dobre ale tylko z 3 stron:z dołu,z prawego i lewego boku.Natomiast najważniejszy w/g mnie jest kąt patrzenia z góry a ten niestety jest zły.Chyba mało kto stawia radio wyżej ponieważ to niezbyt wygodne w obsłudze.Jeśli to nie defekt LCD to mnie cieszy.Co ciekawe zwróciłeś uwagę na wadę oprogramowania o której nie wspomniałem przecież ani słowa.Ja pisałem o wadzie wyświetlacza LCD,ale jeśli jest tak jak napisałeś czyli normalne zjawisko tego typu wyświetlaczy to aby temu stawić czoła wystarczy właśnie delikatnie zmienić oprogramowanie Husarka DSP a dokładnie po prostu zastosować inny kolor dla trybu wyświetlania częstotliości Tx.Jaki kolor?Taki,który będzie poprawnie widoczny z góry.W takim razie prośba do Janusza SP5BMP o sprawdzenie tego zjawiska i ewentualna prośba o stosowną zmianę w sofcie w przyszłości przez kolegę Tomasza.
Wojc!o