17-01-2017, 20:47
Przeprowadziłem właśnie test nowego softu o numerze 17012017_A.Nie wiem czego dotyczyła zmiana z ustawieniami WPM,ale mnie najbardziej interesowała obsługa enkoderów.Na razie test odbył się na enkoderze Panasonica 24imp/obr,ten tańszy impulsator o którym pisałem wcześniej też przetestuję.Zarówno w prawo jak i w lewo na Panasonicu jest doskonale.Regulacja jest płynna,bez niekontrolowanej zmiany impulsów.Jeśli w meni SSB ustawię 1 to zawsze zmiana na danym kroku powoduje zmianę tylko o jeden impuls.Nie ważne przy tym jak kręcę gałą.Teraz w lewo jest tak samo dobrze jak w prawo.Kompletnie nie przeszkadza też grzechotka,wręcz w/g mnie pomaga w obsłudze,bo impulsy są też wyczuwalne dłonią a nie tylko wizualnie na LCD.Rozumiem jednak,że ktoś inny będzie wolał enkoder bez grzechotki i wcale mnie to nie dziwi.Najważniejsze,że soft działa teraz poprawnie.Dziękuję Janusz SP5BMP za umieszczenie nowego softu.Koledze Tomaszowi serdecznie dziękuję za tak szybką reakcję na problem związany z enkoderami i poczynienie odpowiednich kroków.Cieszę się ogromnie,że sterowanie Husarka DSP może teraz odbywać się również przy pomocy tanich,dostępnych impulsatorów mechanicznych.To zapewne przyciągnie do konstrukcji następnych krótkofalowców dłubaczy.Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Wojc!o