Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim SMD z DW Radio
Zachęcony dobrymi opiniami o Piligrimie z DW Radio nabyłem ww moduł oraz bpf na znanym portalu aukcyjnym. Zmontowałem je razem z syntezą Oleg9 i uruchomiłem. Wszystko zadziałało od pierwszego włączenia, ale jest problem na pasmach od 21 MHz do 28 MHz. Na nich po prostu nic nie słychać. Na 21 MHz pojawia się brum sieciowy i bardzo słaba czułość, na 24 MHz szum odbiornika z anteną jak i bez anteny jest praktycznie taki sam. Sprawdzone również bez bpf. Nie mam oscyloskopu o odpowiednim pasmie i trudno jest mi sprawdzić czy synteza na wyższych pasmach działa prawidłowo. Napięcie wcz na wyjściu syntezy na wszystkich pasmach ( mierzone sondą szczytową) jest w miarę jednakowe, ok 2,4V. Wymieniłem 74ac164 na 74vhc164 ale nic to nie zmieniło. Na pozostałych pasmach radio odbiera wyśmienicie. Nie mam doświadczenia z tego typu trx i szczerze mówiąc jest to pierwsze od 20 lat urządzenie, które próbuję uruchomić. Dlatego liczę na podpowiedzi kolegów jak uporać się z tym problemem. Będę bardzo wdzięczny. I proszę o wyrozumiałość.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim SMD z DW Radio - przez SP9BWA - 09-01-2013, 13:55
RE: Piligrim SMD - przez SP9MRN - 10-01-2013, 15:59
RE: Piligrim SMD - przez SQ1GYQ - 10-01-2013, 18:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości