Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Odpowiem najpierw koledze Franta. Lepszy jakościowo jest generator LVDS. Można zastosować CMOS, ale istnieje potrzeba obniżenia sygnału. Układ zaproponowałem w poście #60.
Dziękuję Mirku za zamieszczone pomiary. Są one zgodne z pomiarami moimi. Przyznam się , że filtru 100 i 200 Hz nie mierzyłem. Dokonałem dzisiaj pomiaru 100 Hz filtru. Według moich pomiarów nierówność w paśmie przepuszczania dochodzi do 7 dB. Poproszę kolegę Tomka aby jeszcze raz przeliczył ten filtr. Opcja płynnej regulacji filtru nie była planowana. Filtr 2,5kHz nie jest za szeroki. Ten sam filtr jest używany w torze Txa. Jego charakterystyka na poziomie –60dB kończy się przed 3 kHz i tak ma być. Porównywałem nachylenie zbocza filtru husarka DSP z transceiverem IC7300 i charakterystyki są bardzo podobne.
Co do kroku strojenia, to w setupie jest ustawiany mnożnik , ale tylko do 5. Dobre byłoby zapamiętanie kroku przestrajania jaki się wybierze z panelu. Poproszę o to. Zegarek nie był przewidywany, ale można tą opcję uruchomić. Tak jak w sterowniku Adama musiał by być na oddzielnej płytce i podłączony do magistrali I2C. Co do równoważenia fazy. Przy każdej zmianie następuje przeliczanie i chwilowy zanik sygnału stąd ten stuk. Gain to zmiana wzmocnienia pomiędzy kanałami i dlatego inaczej się odbiera . Istnieje potrzeba w tym czasie wyciszyć audio, ale to później. Prace trwają o postępach będę informował kolegów. Pozdrawiam, Janusz.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości