Jeden obrazek zamiast tysiąca słów
Napisałem, że możesz zamienić końce od strony mostka, dlaczego więc zamieniasz początek z końcem?
Ważna jest też kolejność kalibracji:
- hardware z odpowiednio ustawioną zworą (do kalibracji),
-zworę przekładamy na pomiar,
- 5 omów
- 50 omów,
- 500 omów
zakończone zapisaniem (save and exit)
Jeśli robisz to w innej kolejności to błąd.
---------------------------------------------------------------
Jeszcze jedna ważna kwestia. Kalibracja jest ważna "na zaciskach". Oznacza to, że jeśli podłączysz kawałek drutu, jego impedancja zostanie uwzględniona w pomiarze. Wziąłem kondensator 33 pF z pełnymi końcówkami (ok. 3cm) i włożyłem go do gniazda pomiarowego. Najniższa częstotliwość wyświetlenia wartości wyniosła 5 MHz a pojemność 35 pF i wzrastała ze wzrostem częstotliwości osiągając 102 pF na 150 MHz. Po obcięciu końcówek do minimalnej wartości na 150 MHz przyrząd pokazał początkowe 35 pF.
Napisałem, że możesz zamienić końce od strony mostka, dlaczego więc zamieniasz początek z końcem?
Ważna jest też kolejność kalibracji:
- hardware z odpowiednio ustawioną zworą (do kalibracji),
-zworę przekładamy na pomiar,
- 5 omów
- 50 omów,
- 500 omów
zakończone zapisaniem (save and exit)
Jeśli robisz to w innej kolejności to błąd.
---------------------------------------------------------------
Jeszcze jedna ważna kwestia. Kalibracja jest ważna "na zaciskach". Oznacza to, że jeśli podłączysz kawałek drutu, jego impedancja zostanie uwzględniona w pomiarze. Wziąłem kondensator 33 pF z pełnymi końcówkami (ok. 3cm) i włożyłem go do gniazda pomiarowego. Najniższa częstotliwość wyświetlenia wartości wyniosła 5 MHz a pojemność 35 pF i wzrastała ze wzrostem częstotliwości osiągając 102 pF na 150 MHz. Po obcięciu końcówek do minimalnej wartości na 150 MHz przyrząd pokazał początkowe 35 pF.