10-09-2016, 14:11
Ja bym się nie bawił z dodatkowa pętlą tylko wykonał zamiast 70 MHz dodatkowy generator 10 MHz i uzyskał 70 MHz. Ten generator kwarcowy można przestrajać nawet o... Ile MHz tyle kHz taka jest zasada w przestrajaniu kwarców trymerkiem w odpowiednim układzie pracy generatora. Czyli na 10 MHz daje to hipotetycznie 10 kHz a na siódmej harmonicznej nawet 70 kHz. czyli nawet najbardziej odległy pile up da sie posłuchać. Ostatnio jakiś "magik" pracował z przesuwem 50 kHz. Wyprawa jakaś... chyba w balii dookoła Australii a pontonem w drugą stronę czy jakoś tak... 
Ale... musisz mieć filtr elektromechaniczny równy na obie wstęgi jeden. Taki jak w EKD. Ja też to kombinowałem i mam taki ale w międzyczasie mi się EKD rozkraczyło i muszę się w końcu szarpnąć na stacje lutownicza bo "setka" ZuRiTowska już nie wystarczy.

Ale... musisz mieć filtr elektromechaniczny równy na obie wstęgi jeden. Taki jak w EKD. Ja też to kombinowałem i mam taki ale w międzyczasie mi się EKD rozkraczyło i muszę się w końcu szarpnąć na stacje lutownicza bo "setka" ZuRiTowska już nie wystarczy.