Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim SMD z DW Radio
Jest inny sposób. Jeżeli chcesz wykorzystywać BPF w wersji 9 - cio pasmowej to nóżka 11 układu CD4028 na płytce filtrów nie może być umasiona na stałe, jak to wynika ze schematu. Musisz ją odpiąć od masy i doprowadzić jak 3 pozostałe do wyjść BCD na płytce syntezy. Wówczas na wyjściu scalaka 4028 uzyskasz poziomy logiczne dla wszystkich pasm. Połącz jego niewykorzystane wyjścia z niewykorzystanymi wejściami ULN 2003, a po nim daj matrycę diodową z załącznika. Swoją drogą mam wątpliwości, czy na schemacie filtrów nie ma błędu i nie siedzi tam przypadkiem układ ULN2803. Jeżeli coś nie pasuje na płytce to napisz. Przeprojektuję i wrzucę poprawioną. Diody na upartego możesz dać na przewodach , bez konieczności wykonania płytki. Reszta to zabawa kabelkami. To jest rozwiązanie na tzw. tip top. Ja zrobiłem tak u siebie, gdyż wykorzystywałem w swoim Piligrimie BPF w wersji 9 pasmowej. Inną kwestią jest, że jest nam potrzebne tylko 6 przełączanych pasm i to zapewni nam układ 4028 z umasioną nogą 11. Wówczas matrycę wystarczy wpiąć pomiędzy wyjście CD4028, a wejścia ULN z zachowaniem odpowiedniego kierunku włączanych diod lub już po ULN. Zerknij na aplikacje scalaków, szczególnie CD4028 i porównaj jakie poziomy kodu BCD otwierają wyjścia scalaka i które. Na upartego to jeżeli chcesz wykorzystywać płytkę BPF z DW Radio to w tej chwili masz temat załatwiony. Robisz LPF, w których przekaźniki poszczególnych pasm są załączane podawaniem ujemnego napięcia i resztę komutujesz diodami. Możliwe, że coś pokręciłem, ale nie bardzo wiedziałem, czy będziesz wykorzystywał BPF z DW Radio, czy jakiś wariant 9 - cio pasmowy. W zasadzie podałem Ci w swojej odpowiedzi receptę na wszystkie konfiguracje.

Załączone pliki
.pdf   Komutator - PCB.pdf (Rozmiar: 5.59 KB / Pobrań: 1,524)
Bogdan
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim SMD z DW Radio - przez SP9BWA - 09-01-2013, 13:55
RE: Piligrim SMD - przez SP9MRN - 10-01-2013, 15:59
RE: Piligrim SMD - przez SQ1GYQ - 10-01-2013, 18:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości