Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim SMD
Witam!
Czy koledzy nie przesadzacie z kondensatorami 0npo w tym zakresie częstotliwości pasmo akustyczne-rzetelne pomiary-generator sygnałowy mcz .Podstawowym problemem żeby uzyskać poprawny sygnał jest mikrofon.Przesuwnik fazowy w zasadzie obsługuje przedział częstotliwości nieco powyżej 3khz.Przy zastosowaniu np. mikrofonu elektretowego co się dzieje z widmem pasma akustycznego powyżej 3kHz(w opisane dokładnie-zasada formowania sygnału metoda fazową).I tu idealnym rozwiązaniem jest wkładka telefoniczna W66...68 która jest doskonałym przetwornikiem do tego typu urządzeń przenosi pasmo ok 300hz do 3.1-3.5 kHz, pasmo obsługiwane przez przesuwnik fazowy. Pierwszą swoja wzbudnice fazowa wykonałem w 1972 r. A jaka była wtedy baza pomiarowa!! Pracowała doskonale (nie mylić wzbudnic z przesuwnikiem 2-pkt) a cały sukces zawdzięczałem właśnie wkładce telefonicznej. Potem wykonanie wzbudnicy filtrowej i przestrojeniu kwarców do filtra złotem(np obrączka hi) to był pikuś hi.
Po detektorze bym dał filtr mcz nawinięty na pierścionkach pasmowo zaporowy 300Hz-3.5kHz używam takiego filtru w swoim obecnym trx -hm doskonała sprawa.
Mam przy okazji pytanie gdzie można zdobyć gotowe płytki drukowane bo chciałbym powrócić do tematu z przed lat hi.
Temat z innej beczki do Henryka -Dipol, używa mojej z ksywki z Elektrody i mam zapytania do mnie które są skierowane do niego może coś z tym zrobimy hi-pisałem do ciebie ale bezskutecznie Andrzej-Dipol-SP5CII
Życzę doskonałych konstrukcji i do spotkania na pasmie
Vy 73!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim SMD - przez SP5JPB - 17-02-2010, 23:17
RE: Piligrim - przez SP8GVM - 18-02-2010, 6:47
RE: Piligrim - przez SP5JPB - 18-02-2010, 10:00
RE: Piligrim - przez SQ4AVS - 10-06-2010, 18:43

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości