16-09-2020, 15:03
Planuję w najbliższym tygodniu rozpocząć prace nad podniesieniem maksymalnej mocy wyjściowej. Chciałbym uzyskać 15W na pasmach 80/40/20 i 10W na pasmach 15 i 10.
Po pierwsze mam takie pytanie w kwestii miejsca pomiaru.
Czy nie byłoby lepsze mierzenie maksymalnej mocy na wyjściu z PA przed filtrami LPF? Chodzi mi o ustawianie parametrów przy kalibracji. Kwestię dostrojenia filtrów i zminimalizowania strat na filtrach zostawić jako osobny temat?
Jeśli chodzi o poprawę mocy wyjściowej z dotychczasowych porad jakie otrzymałem (głównie od Andrzeja SP6AUO) to
1. zmiana liczby uzwojeń na T7 z 1:3T na 1:2T użycie drutu fi=0.6mm
2. zmiana standardowego T5 na CX2074NL
3. zmiana Q3 i Q4 na BFQ19 (FGS67)
4. ustawić PA Bias standardowo na 500mA
Czy kolejność zmian, ma znaczenie? Planowałem wdrażać pojedynczo i po każdej zmianie ponownie mierzyć i kalibrować moc wyjściową.
Wersja 0.6.3.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
Po pierwsze mam takie pytanie w kwestii miejsca pomiaru.
Czy nie byłoby lepsze mierzenie maksymalnej mocy na wyjściu z PA przed filtrami LPF? Chodzi mi o ustawianie parametrów przy kalibracji. Kwestię dostrojenia filtrów i zminimalizowania strat na filtrach zostawić jako osobny temat?
Jeśli chodzi o poprawę mocy wyjściowej z dotychczasowych porad jakie otrzymałem (głównie od Andrzeja SP6AUO) to
1. zmiana liczby uzwojeń na T7 z 1:3T na 1:2T użycie drutu fi=0.6mm
2. zmiana standardowego T5 na CX2074NL
3. zmiana Q3 i Q4 na BFQ19 (FGS67)
4. ustawić PA Bias standardowo na 500mA
Czy kolejność zmian, ma znaczenie? Planowałem wdrażać pojedynczo i po każdej zmianie ponownie mierzyć i kalibrować moc wyjściową.
Wersja 0.6.3.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.