Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB pod w.cz.
(19-12-2015, 11:14)SP2IPT napisał(a): Tylko, ze jak potem pojawiaja sie prawdziwe problemy to nagle podgladywacze gdzies znikaja albo powtarzaja komunaly Wink
To taka moja refleksja wywolana ostatnimi przygodami w pracy Big Grin

He he i co ja moge powiedziec - mam podobne doswiadczenia ostatnio w pracy odnosnie PCB i szybkie latanie problemow po kims ;]

Temat mimo wszystko ciekawy i warty rozwiniecia bo tak na prawde nie jest banalny i trudno go zamknac w paru zdaniach zwlaszcza jak idziemy w GHz. Z drugiej strony juz nawet nie mowiac o w.cz. trudno jest zaprojektowac za pierwszym razem nawet wielowarstwowa plytke spelniajaca wszystkie normy EMI/EMC itd. Wystarczy na PCB troche szybkich magistral cyfrowych by miec problemy z ukladem. Tutaj nalezy pamietac ze sygnal masa wraca nie najkrotsza droga tylko wlasnie najblizej sciezki sygnalowej...

Na szczescie to ostatnie nie dotyczy az tak mocno amatorow - choc warto sie trzymac jakis podstaw co by uniknac nerwow i zminimalizowac wydatki na prototypy.

Tutaj tez mozna spokojnie powiedzmy do 4-5GHz stosowac FR4 zamiast drogich teflonowych (za zwyczaj straty w ukladzie zwiazane z dopasowaniem itp.) sa wieksze niz tlumienie laminatu (dB/cal). Tak samo w przypadku krotkich linii nie musimy dokladnie liczyc impedancji sciezek - za zwyczaj jak to mowia wystarczy "inzynierskie 10%" ;]

Tomek - SP6VGX (SWL: SP-0316-JG)
QTH: Warszawa, LOKATOR: KO02NG
http://www.sp6vgx.pl/
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PCB pod w.cz. - przez SQ4AVS - 18-12-2015, 19:53

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości