Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
Mam kłopot z NWT7 . Wersja DL1ALT pytka 10/2008 pod COM. Wzmacniacz z lit A zasilany poprzez rezystor 47ohm i dławik z nap 9 v . Analizator mam kilka lat . Dzisiaj pomiar budowanych LPF większej mocy i bardzo duży śmietnik na poziomie -60-70db . Ewidentnie są to śmieci emitowane z analizatora . Czy taki wynik jest normą ? Ponieważ wcześniej służył mi do pomiaru filtrów pasmowych lub kwarcowych nie mam porównania czy dla LPF taki poziom śmieci jest standardem . Nie mam analizatora widma o takiej dynamice ale niestety pomiar widma Hantekiem nie pozostawia złudzeń . W trakcie jak częstotliwość główna wobuluje w górę pojawia się widoczny prążek lecący do dołu, wrzucę filmik .
https://youtu.be/xr5rj8ou4j4
Podmieniałem zasilanie - generalnie zas. transformatorowy. Pierwszy to starszy pomiar filtrów pasmowych trxa przy którym nie ma takich efektów drugi to dzisiejszy pomiar LPF .
Odpięte gniazda - czysto , zapięte z tłumikiem -czysto , włożony kabelek w gniazdo sondy poziom wyrównany bez takich szpilek .
Puki mogę edytować - Filtr po ddsie bez modyfikacji - czy macie zrzuty porównawcze nowszych filtrów (np JJH ) Synteza generuje równoległy sygnał ale w tym wypadku jest on o częstotliwościach powyżej 100MHZ . Być może powinno się DDSa obciążyć dodatkowo HPFem budując diplekser dzięki któremu druga generowana częstotliwość nie była by tak dławiona i być może odbijana ?
Pozdrawiam Paweł

Załączone pliki
.pdf   obydwa pasma kaefelek.pdf (Rozmiar: 20.39 KB / Pobrań: 1,063)
.pdf   pomiar lpf nwt7 out.pdf (Rozmiar: 21.64 KB / Pobrań: 1,021)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
NWT-7 analizator obwodów - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:24
NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 22-06-2010, 7:00
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP5SAI - 22-06-2010, 8:54
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 24-06-2010, 21:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości